A koffeinmentesítés

A koffeinmentesítés egy folyamat, melyben a kávébabok koffeintartalmát eltávolítják. Bár a koffeinmentesített termékeket legtöbbször „koffeinmentesnek” nevezik, ezek még így is tartalmaznak valamennyi koffeint; az Egyesült Államok az eredeti koffeintartalom legfeljebb 3%-át, az EU a teljes tömeghez képest maximum 0,1% koffeintartalmat engedélyez.

Különböző módszerek léteznek a koffeinmentesítésre. Ezek közé tartoznak például:

Víz alapú folyamatok


Ebben a módszerben a koffeinoldódást elősegítő víz vagy vízgőz használatával történik a koffein kivonása a kávébabból.  

Oldószeralapú folyamatok


Az oldószerek, például metilén-klorid vagy etil-acetát, segítségével történik a koffein kinyerése a kávébabokból.  

A metilén-klorid koffeinmentesítési folyamat viszonylag egyszerű. A kávébabokat vízzel nedvesítik be, és a metilén-kloridot átjuttatják rajtuk. A metilén-klorid kötődik a kávébabban lévő koffeinhez, és kivonja azt, miközben nagy részét a más ízvegyületeknek hátrahagyja. Miután elérte a kívánt koffeinszintet, a kávébabokon lévő metilén-klorid maradványokat gőzöléssel eltávolítják.

Mivel a metilén-klorid nem természetesen előforduló növényi anyag, így az így előállított koffeinmentes kávét nem lehet "természetesen koffeinmentes" jelöléssel ellátni. Azonban több egészségügyi szervezet is megállapította, hogy a metilén-klorid biztonságos mennyiségben nincs egészségügyi kockázata, amennyiben az 10 rész per millió (PPM) alatt van. Az metilén-klorid koffeinmentesített kávéban a metilén-klorid mennyisége 1 PPM alatt van. Továbbá a metilén-klorid nagyon illékony, és 40 Celsius-fokon elpárolog. Tekintettel a pörkölés magas hőmérsékleteire (körülbelül 204 Celsius-fok) és a forrázásra (körülbelül 93 Celsius-fok), nagyon valószínűtlen, hogy bármennyi metilén-klorid megmarad a végső kávéitalban.

Szuperkritikus szén-dioxid módszer


 Itt a szén-dioxidot szuperkritikus állapotban alkalmazzák, amely egyfajta hőmérséklet és nyomás hatására gáz és folyadék közötti állapotot hoz létre. Ez a módszer is hatékonyan kivonja a koffeint.  

Ázásos folyamatok


 A kávébabokat először megnedvesítik, majd a koffein kioldódásához más vegyi anyagokat használnak.


A koffeinmentesítés célja az, hogy a kávé élvezetét keresők számára lehetőséget teremtsenek a koffein fogyasztásának elkerülésére vagy csökkentésére, miközben megtartják a kávé ízének és aromáinak nagy részét.

Fenntartható Kávézás Forradalma: Ismerd Meg a WayCap Recicloo-t!