Etióp kávék osztályozása

Az etióp kávét gyakran különböző osztályokba sorolják különböző tényezők alapján, mint például a szemek mérete, minősége és feldolgozási módszerek.

Itt vannak azok a gyakori kávéosztályok, amelyeket Etiópiában használnak:

1. osztály (G1)

Ez a legmagasabb minőségű kávéosztály az etióp kávébabok esetében. 

A G1 osztályú szemek általában nagyok és egységes méretűek, minimális hibával. Általában mosott módszerrel dolgozzák fel, amely a szemek gondos válogatását és tisztítását jelenti. A G1 kávébabok kiváló ízprofilokat és egyedi jellemzőket mutatnak, így rendkívül keresettek a prémium kávépiacon.

2. osztály (G2)

A G2 osztályú szemek is magas minőségűek,

 de lehetnek valamivel több hibájuk a G1 szemekhez képest. Kissé kisebb méretváltozatossággal rendelkezhetnek. Mint a G1 szemek, általában mosott módszerrel dolgozzák fel őket.

3. osztály (G3)

 A G3 osztályú szemeknek lehetnek több hibái és méretbeli eltérései a magasabb osztályú szemekhez képest. 

Még mindig jó minőségűek, de nem feltétlenül felelnek meg a G1 és G2 szigorú követelményeinek. Ezeket a szemeket általában kereskedelmi keverékekhez használják, és ízletes kávét készíthetnek belőlük.

4. osztály (G4)

A G4 osztályú szemeknél lehet több hiba és méretbeli egyenlőtlenség.  

Ezeket a szemeket gyakran használják alacsonyabb minőségű kereskedelmi keverékekhez vagy azonnali kávé előállításához.  

5. osztály (G5)

 A G5 osztályú szemek a leggyengébb minőségűek és jelentős hibákat tartalmazhatnak. 

 Általában alacsony minőségű kereskedelmi célokra vagy alacsony minőségű kávétermékek feldolgozására használják őket.

 

Fontos megjegyezni, hogy az osztályozási rendszer kissé eltérhet különböző régiókban és Etiópia különböző kávétermelő területein belül. Ezenkívül az etióp kávéipar arra törekszik, hogy javítsa a minőségi szabványokat és a következetességet, hogy megfeleljen a globális prémium kávépiac követelményeinek.

Az osztályozási rendszer csak az etióp kávé általános minőségének egyik aspektusa. Azok a tényezők, mint a termőhely, a magasság, a feldolgozási módszer és a specifikus ízprofilok is nagyban befolyásolhatják a kávé általános értékét és vonzerejét.

A koffeinmentesítés