Új Kávétrendek Panamából: Az „Intrinsic Cherry”

Az „Intrinsic Cherry” és a Creativa Coffee District Újító Kávéfeldolgozási Technológiája

Bemutatjuk nektek ezt a különleges eljárást, amellyel a Creativa Coffee District (CCD) a kávékészítés új horizontjait tárja fel. A CCD, korábbi nevén „Cafetalera Central”, Chiriquí tartomány legrégebbi feldolgozó központja, mindössze 30 percre David és Boquete városaitól. Jelentős szerepet játszott a panamai kávéipar fejlődésében, és a történelmi örökség motiválta a projekt irányítóit, hogy újragondolják és modernizálják ezt a hagyományos feldolgozóüzemet. A CCD egyedülálló módon ötvözi a művészetet és a specialty kávét, így olyan helyszínt teremtve, ahol világszerte inspirálják az ipar résztvevőit a fenntartható, magas színvonalú kávétermelés támogatására.

Közösségépítés és Fenntarthatóság

A CCD elkötelezett amellett, hogy közösséget építsen azokkal a gazdákkal, akik fenntartható kávétermelést folytatnak. Ezekkel a gazdákkal együttműködve vásárolják fel az érett kávécseresznyéket, amelyeket saját, modern feldolgozóüzemükben dolgoznak fel. Innovatív módszereikkel és korszerű létesítményeikkel újradefiniálják a hagyományos kávétermesztést és feldolgozást, kihívást állítva a status quo elé.

Inspiráció a Kolumbiai Vecinos de LA PALMA y EL TUCÁN Modellből


A CCD a kolumbiai Vecinos de LA PALMA y EL TUCÁN modelltől inspirálódott, amely szoros együttműködésre épít a helyi termelőkkel. Ezt a szellemiséget alkalmazzák a panamai Hornito, Renacimiento és Boquete kávétermelőivel való együttműködés során is. Azáltal, hogy minden lépést ellenőriznek – a termesztéstől kezdve a feldolgozásig és a forgalmazásig –, lehetőségük nyílik a kávéipar határainak feszegetésére, és olyan különleges ízprofilok létrehozására, amelyek a panamai kávékat kiemelkedővé teszik.

Az „Intrinsic Cherry” – Az Iparág Legújabb Sztárja

Az „Intrinsic Cherry” egy olyan eljárás, amely rövid fermentációs időt alkalmaz, anaerob környezetben. A cseresznyéket először lebegtetik (vagyis vízben tesztelik az érettséget és minőséget, hiszen az éretlen szemek feljönnek a víz felszínére) és minőségellenőrzésnek vetik alá, majd egy éjszakán át fermentálják oxigénmentes körülmények között. Ezt követi a gondosan figyelt szárítási folyamat. Az eredmény egy selymes testű, foszforsavas savasságú, gazdag ízvilágú kávé, amely sárga gyümölcsös jegyeket hordoz.


Termőterületek és Magasságuk


A CCD-vel együttműködő farmok 1300 és 1800 méter tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, ahol az egyedi mikroklíma lehetővé teszi a különleges ízprofilú kávék termesztését. Ezek a magaslatok ideális feltételeket teremtenek a panamai kávé jellegzetes ízvilágának kibontakozásához, amely világszerte elismertté vált.


Újdonságok 2024-ben


2024-ben a CCD még tovább fejleszti az „Intrinsic Cherry” eljárást: a savasság csökkentésével egy még gazdagabb és simább ízprofilú kávét alkotnak meg, amely új szintre emeli a pörkölést és a kávékészítést. Az eredmény egy egyedülálló kávé, amely a CCD innovációjának csúcsát képviseli.

Matcha tea: Az antioxidánsok királya és elkészítésének művészete